Aile ve Çift Terapisi
Aile toplumsal dokunun en küçük alt sistemidir.Bu sistemi oluşturan anne-baba ve çocukların gerek kendi psikolojik yapılanmaları gerekse karşılıklı ilişki sürecindeki rol alışları aile sisteminin işleyişini şekillendirir.
Sistem içindeki zorluklar bazen, bireysel sorunlardan bazen de ilişkinin işleyişinden kaynaklanır. Nasıl ki vücudun herhangi bir organında meydana gelen rahatsızlık tüm bedeni ve bireyin genel uyumunu- mutluluğunu etkilerse; aile sistemi içindeki " sıkıntı-zorluklar" da diğer aile üyelerinin yapılanmasını etkiler. Bazı aileler yaşadıkları zorlukları sistem içinde "hasta(tayin edilen)" bir bireye atfederek aşma eğilimi içinde olabilirler. Böyle bir durumda olası zorluğun tüm faturası o kişiye kesilerek sistem bir tür koruma altına alınma ya da dışlama çabası olarak karşımıza çıkar.
Aile sistemi içindeki ilişkinin sağlıklı işleyişini engelleyen her bir durum (isterse bireysel olsun) terapötik bir müdahale gerektirir.
Aile terapisi,kökeni 19.yüzyıla dayanmakla beraber son yıllarda önemini artıran , profesyonel bir hizmet alanıdır. Tıp Doktorluğu,Psikolojik Danışmanlık , Psikoloji ve Sosyal Hizmet Uzmanlığı lisans eğitimi üzerine alınan uzun soluklu eğitimle "Çift ve Aile Terapisti" olunabilmektedir.
Aile Terapisi, içinde sistemik aile terapisi, yapısalcı aile terapisi, experiyantal aile terapisi gibi çok çeşitli ekolleri içermekle beraber, tüm terapilerin ortak noktası ailenin fonksiyonelliğini artırmaktır. Bireysel terapiler kişiler üzerinde çalışmaya yönelirken aile terapistleri.bireyle birlikte ailenin tüm üyeleri ile çalışabilir.Çift & Aile terapisinde odak nokta ilişkinin işleyişine yönelik müdahalelerdir.
Aile Terapisi bir süreçtir. Terapi süreci.terapistin belirlediği görüşme aralığında eşlerle birlikte ve/veye tek olarak sürdürülebilir.Gerektiğinde diğer aile üyeleri de terapi sürecine dahil edilebilir.Seanslar aileden aileye değişmekle birlikte 8 - 12 seans sıklığında olabilmektedir.
Çiftlerin aile terapisine başvuru nedenleri ve amaçları çok farklı olabilir."Evliliğimi daha kaliteli bir şekilde sürdürmek istiyorum ,bu ilişki sürecinde çocuğuma nasıl davranmalıyım, çocuklar anne-baba ilişkisinden/çatışmasından nasıl etkilenirler, eşimden boşanmak istiyorum/istemiyorum ama nasıl yol alacağımı bilmiyorum.... gibi çok çeşitli sorunlarla gelebilirler.
Başvuru nedenleri ne olursa olsun terapi sürecindeki her müdahale şekli ve yol haritası o aileye özgüdür, amaç aileyi ve aile içindeki bireylerin fonksiyonelliğini artırarak, ilişkilerini daha doyumlu ve keyifli yaşamalarını sağlamaktır.Ayrıca geleceğe umutla bakabilen,doğru kararlar alabilen ,sağlıklı ve üretken bireyler olarak topluma katılmalarına katkıda bulunmaktır.
Aile & çift terapisine ,karşılaştığı zorluklarla başederek hayatını daha keyifli ve doyumlu yaşamak isteyen her danışan başvurabilir.
Yazılarım
ZEKA TESTLERİ
Günümüzde bireylerin 2 yaştan 90 yaşa kadar zeka potansiyellerinin değerlendirilmesi uygun ölçme araçları kullanılarak yapılabilmektedir. Başta hastanelerin psikiyatri, psikoloji, nöroloji, adli tıp birimleri olmak üzere, özel klinikler( vb), ve rehberlik araştırma merkezlerinde eğitim almış uzmanlar tarafından bu değerlendirmeler yapılmaktadır....
Büyük emeklerle kullanıma hazır hale getirilen WISC - IV’ ü uygulama yetkinliği, sadece Türk Psikologlar Derneği(TPD) tarafından verilen eğitimi başarı ile tamamlayan ve sertifikasını alan Psikologlara verilmiştir.
Bu eğitimi tamamlamış bir psikolog olarak , WISC-IV testini uygulamaktayım.

WISC-IV NİHAYET TÜRKİYE'DE
NİÇİN WISC-IV UYGULAMASINI TALEP ETMELİYİZ?
WISC-IV'ÜN, WISC-R'DAN FARKI NEDİR?
KİMLER UYGULAYABİLİR?
BAŞLICA ÇALIŞMA ALANLARI
Okul Çağı Çoçuğunun Temel Sorunları
Çocuk Gelişimi ve Ebeveyn Danışmanlığı,
Üstün Potansiyelli Çocuklar ve Aile Danışmanlığı
Dikkat Eksikliği ve Hiperakivite Bozukluğu,
Özgül Öğrenme Bozukluğu,
Kaygı Bozuklukları, EMDR Terapisi,
Ergen-Aile İlişkileri
Aile ve Çift Terapisi …

Çocuğu Kardeşe Hazırlamak
BİR ANNEYE SESLENİŞ....
Nasıl ve nereden başlamalıyım? İçimde coşan duyguları, kırgınlıkları,sıkıntıları en önemlisi de bir anneye olan sevgiyi ve özlemi,nasıl anlatmaya başlamalıyım?Daha dün değil miydi? Beni okula bıraktığın gün, eteğine yapışıp “ne olur anne,beni bırakma!”diye ağlamıştım...

Üstün Potansiyelli Çocuklar
Çocuğunuzu Tanıyor musunuz? Ne kadar tanıyorsunuz? Çocuğunuzun gelişimini takip ediyor musunuz ? fiziksel gelişimi kadar zihinsel-duygusal gelişiminin ne kadar farkındasınız ? Zeka testleri,ya diğer ölçme araçları bireyi/çocuğu tanımada...

Çocuğun Dünyasında Medyanın Yeri
Çocuk,çocuklarımız geleceğimizin mimarları,düşlerimizin başrol oyuncuları.Açmaya hazır tomurcuk güllerimiz,çocuklarımız…Biz yetişkinler sizler için ne kadar güvenli yarınlar oluşturuyor, ne kadar özgür bir dünya hazırlıyoruz??? Her anne babanın sorması gereken bir sorudur bu.

Çocuğumuzu Okula Nasıl Hazırlayalım
Her yıl eylül ayının 2./3. haftasında tatlı bir telaş sarar hepimizi. İster anne baba olalım isterse olmayalım okul heyecanının yaşanmadığı aile yok gibidir. Anne baba olanlar kendi çocukları için ,olmayanlar da ya da kardeşi ya da yeğeni için yaşarlar bu heyecanı.

Arkadaş mı? Yoksa Ebeveyn mi?
21. Yüzyılın önemli açmazlarından birisidir bu soru? Sanayileşme ve teknolojik gelişmeler beraberinde toplumsal değişimleri de getirdi. Ataerkil aile yapısından çekirdek aile yapısına doğru hızlı bir geçiş yaşandı. Toplumsal değişimler hayatımızda o kadar çok şeyi değiştirdi ki anne-babalık rolü bile sorgulanır hale geldi.